fbtpori.net / Blog / Floorball / Salibandy Suomessa

Salibandy Suomessa

Salibandy on suosittu sisäliikuntalaji kaikenikäisille. Harrastus on helppo aloittaa, koska pelaamiseen ei vaadita kummempia varusteita. Sisäliikuntavaatteet, maila, maalivahdille maalivahdin varusteet, sisäliikuntakengät ja erilaiset suojat ovat tarpeellisia lajia aloittaessa. Salibandyn pelaajille – kaikilla sarjatasoilla – on käynyt jonkin verran silmävammoja, joten asianmukaiset suojalasit voivat olla tarpeelliset etenkin enemmän pelaaville. Salibandyssä voi tulla vammoja kuten muissakin joukkuelajeissa, mutta se on silti verrattain turvallinen harrastus kenelle tahansa. Sitä pelataankin kaikenikäisten keskuudessa ympäri Suomea.

Ensimmäinen salibandyottelu pelattiin jo 1960-luvulla. Laji on kehitetty Ruotsissa, mutta Suomi on ollut myös vahvasti mukana sen kehittämisessä. Virallista salibandyä pelataan yleensä kaukalossa, jonka pituus on 40 ja leveys 20 metriä. Kenttä voi olla virallisissa otteluissa erityisluvalla pienempikin.

Salibandyn rennompaa versiota – sählyä – voi pelata millä alustalla tahansa, ja kekseliäimmät ovat rakentaneet sählykenttiä jopa ulos puistoihin. Virallisessa salibandyjoukkueessa saa olla maksimissaan 20 pelaajaa. Joukkueilta vaaditaan yhtenäistä peliasua ja hyvää käytöstä ottelutapahtumissa.

Menestyneimmät salibandyjoukkueet

Kansainvälinen salibandyliitto IFF järjestää vuosittain Champions Cupin parhaimmille salibandyseuroille. Cupiin on osallistunut myös suomalaisia joukkueita vuosien saatossa. Naisten ja miesten Champions Cup pelataan samaan aikaan ja samalla paikkakunnalla. Joukkueita valitaan neljä niin miesten kuin naistenkin puolelta. Champions Cup pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Tulevaisuudessa miesten joukkueista Tampereen Classic ja naisten puolelta SB-pro tulevat osallistumaan Champions Cupiin vuonna 2019. Cupissa pelataan välierät, jonka jälkeen voittaneet joukkueet mittelevät mitaleista. Miesten joukkueista SSV voitti Champions Cupin 2011.

Suomen salibandyliigan yksi legendaarisimmista seuroista on Salibandy Club Classic –SC Classic – Tampereelta. Se on perustettu 3. joulukuuta vuonna 1990. Lisenssipelaajia sillä on seitsemänneksi eniten Suomessa. SM-kultaa Classic voitti kausilla 2015-2016 ja 2016-2017. Lisäksi sillä on kolme SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia sekä Suomen Cupin voitto kaudelta 2003-2004. Naisten puolella Classic on myös voittanut lukuisia mestaruuksia, yhteensä seitsemän kappaletta. Eniten katsojia – 1039 – naisten SM-sarjan ottelussa oli Lappeenrannassa käydyssä taistelussa NST-Classic huhtikuussa 2006.

Salibandy Suomessa

Suomessa pelataan salibandyä naisten ja miesten SM-sarjoissa. Divisioonia on SM-sarjasta alaspäin kuudenteen numeroon saakka, ja lisäksi niin sanottuja puulaaki-sarjoja löytyy ympäri Suomen. Miesten SM-sarja on perustettu vuonna 1986. SM-sarjassa joukkueet pelaavat kaksinkertaisen runkosarjan, ja kahdeksan parasta joukkuetta selviää pudotuspeleihin. Peliaika on 3 kertaa 20 minuuttia. Erien välissä pidetään 15 minuutin erätauko. Runkosarjassa ottelun päätyttyä varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan 5 minuutin jatkoaika niin kutsutulla “äkkikuolema”-periaatteella. Eli jatkoajalla ensimmäisenä maalin tehnyt joukkue voittaa ottelun.

Naisten SM-sarjaa on pelattu vuodesta 1988 lähtien. Eniten mestaruuksia – 9 – on voittanut Classic. Naiset pelaavat salibandyä Suomen Mestaruussarjasta alaspäin aina neljänteen divisioonaan saakka. SM-tasolla joukkueet käyvät läpi kaksinkertaisen sarjan. Sarjassa on 18 joukkuetta. Pudotuspeleissä jatkavat kuusi parasta kokoonpanoa sekä pudotuspelikarsintojen voittajat. Välierissä otteluparit määräytyvät runkosarjan sijoitusten mukaan. Pudotuspeleissä pelataan erillinen pronssiottelu. Finaalisarja pelataan paras seitsemästä -järjestelmällä eli neljä voittoa saavuttanut tiimi voittaa Suomen mestaruuden. Naisten sarjan yhden kauden maaliennätys – 56 maalia – on Eliisa Alangolla.

Suomen salibandymaajoukkueet

Suomen naisten salibandymaajoukkue on ollut IIF:n rankingissa aina kärkijoukoissa. Joukkueen pelitapa perustuu aktiiviseen hyökkäämiseen ja toimivaan tiimityöhön. Naisten päävalmentaja on tällä hetkellä Lasse Kurronen. Joukkue on perustettu vuonna 1992 ja se esiintyi arvokisoissa ensimmäistä kertaa vuonna 1995. Ensimmäisen mestaruuden joukkue voitti vuonna 1999 Ruotsissa. Toinen maailmanmestaruus tämän jälkeen tuli vuonna 2001 Latviasta. Menestys on seurannut joukkueen taivalta, sillä mitaleja on MM-tasolta myös kuusi hopeaa, kaksi pronssia ja lisäksi EM-pronssi.

Suomen miesten salibandymaajoukkue on perustettu jo vuonna 1985 ja se pelasi ensimmäisen virallisen maaottelun saman vuonna Sollentunassa, Ruotsissa. Voittoa piti kuitenkin odottaa, sillä ensimmäisen maailmanmestaruuden joukkue sai tililleen vuonna 2008. Heti perään vuonna 2010 Suomi voitti kotikisoissa mestaruuden ja kolmas MM-kulta tuli vuonna 2016 Riiassa, missä Suomi peittosi Ruotsin rangaistuslaukauskisassa. Suomen salibandymaajoukkue on kokenut monia karvaita arvokisatappioita Ruotsille historiassa, mutta valtasuhteet ovat lähivuosina muuttuneet tasaisemmiksi näiden kahden pohjoismaan välillä. Suomen tiimillä on ollut yhteensä kuusi päävalmentajaa.

Mika Kohonen

Mika Kohonen on yksi salibandyn elävistä legendoista, joka on voittanut maailmanmestaruuden kolmesti. Lisäksi Korhonen on pelannut Ruotsin ja Suomen sarjoissa voittavissa joukkueissa. Mies on valittu maailman parhaaksi salibandyn pelaajaksi vuosina 2005 sekä 2009 – 2012. Kohonen on toiminut valtaosan urastaan keskushyökkääjänä, ja yhteensä arvokisamitaleja on kertynyt yhdeksän. Hänellä on salibandyliigasta yhden kauden syöttöpiste-ennätys pudotuspeleistä ja runkosarjasta. Lisäksi legenda on napannut yhden kauden tehopiste-ennätyksen pudotuspeleistä sekä eniten maalisyöttöjä ottelussa – viimeisen ennätys on jaettu yhdessä viiden muun pelaajan kanssa.

Tero Tiitu

Tero Tiitulla on hallussaan yhden kauden maaliennätys salibandyliigassa. Tiitu on ollut ehdolla maailman parhaaksi pelaajaksi, ja hänet on valittu Suomen kakkoseksi vuonna 2008 ja kolmanneksi vuonna 2006. Salibandyliigassa hänet valittiin kaudella 2007-2008 vuoden pelaajaksi. Tiitu aloitti liigauransa Josban riveissä vuonna 1999. MM-kultaa hän oli voittamassa Prahassa 2008, Helsingissä 2010 ja Riikassa 2016. Seurajoukkueiden EM-turnauksessa Tero Tiitu on ollut mukana neljä kertaa, kotiin tuomisina hänellä on ollut kolme pronssia 2003, 2007 ja 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *