fbtpori.net / Blog / Floorball / Salibandyn Champions Cup

Salibandyn Champions Cup

Kansainvälinen Salibandyliitto IFF Champions Cup järjestää vuosittain turnauksen, johon osallistuvat Euroopan neljä parhaan IFF:n rankingissa sijoittuneen maan seurajoukkueet. Vuosi 2018 on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä tuolloin turnausta ei järjestetä. Seuraava Champions Cup järjestetään Ruotsin Gävlessä, ja samalla Cup muuttaa muotoaan, kun aiempien 14 joukkueen sijaan jatkossa mestaruudesta kilpailee ainoastaan kahdeksan joukkuetta. Champions Cup on järjestetty vuodesta 2011 alkaen, ja mukana ovat olleet sekä miesten että naisten joukkueet, joista jatkossa molemmissa on mukana neljä joukkuetta.

Champions Cupiin on osallistunut yleensä lajin neljä kärkimaata, eli Ruotsi, Suomi, Sveitsi ja Tšekki. Kun aiemmin näiden maiden parhaiden joukkueiden lisäksi turnaukseen osallistui myös sekä järjestäjämaan lisäjoukkue sekä edellisen vuoden EuroFloorball Cupin mestari, tulevissa Cupeissa nämä joukkueet jäävät pois. Näin jatkossa Champions Cupiin osallistuu ainoastaan neljä parasta joukkuetta kustakin kärkimaasta sekä miesten että naisten sarjoissa. Joukkueiden vähentyessä Cupin kesto samalla lyhenee viidestä kolmeen päivään. Tämän myötä järjestelykulut pienentyvät.

Vuoden 2019 joukkueet ja menestyneimmät maat

Ruotsin Gävlessä pidettävän Champions Cupin joukkueet ovat jo varmistuneet. Miesten sarjassa mestaruudesta tulevat ottelemaan Suomesta tamperelainen SC Classic, Ruotsista Storvreta IBK, Sveitsistä Floorball Köniz ja Tšekistä Mlada Boleslav. Naisten sarjassa Cupissa nähdään Ruotsista IKSU (Idrottsklubben Studenterna i Umeå), Suomesta nurmijärveläinen SB-Pro, Sveitsistä Chur sekä Tšekistä SC Vitkovice. Kyseiset joukkueet ovat siis salibandyn kärkimaiden miesten ja naisten pääsarjojen mestaruudet jo voittaneita joukkueita, jotka nyt lähtevät taistelemaan Euroopan tason mestaruuksista.

Mitalitilastojen pohjalta tarkasteltuna Ruotsi ja Suomi ovat ehdottomasti menestyneimpiä. Suomi lähtee kuitenkin tulevaan turnaukseen altavastaajana. Classicin jano mestaruuteen on varmasti kova, sillä se ei ole vielä kertaakaan voittanut mestaruutta miesten sarjassa. Vuonna 2011 Classic otteli sekä miesten että naisten sarjassa ja tuli niissä molemmissa toiseksi häviten Ruotsille. Toki Classic on saanut aiemmin mestaruuden naisten sarjassa. Ruotsista odotetaan kovinta vastustajaa myös vuoden 2019 turnauksessa. Tällöin Suomen miehet kohtaavat Ruotsin neljänneksi suurimman Salibandy-joukkueen, uppsalalaisen Storvreta IBK:n.

Otteluiden kulku Champions Cupissa

Salibandyottelut pelataan Champions Cupissa Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n laatimien sääntöjen mukaan. Ottelu koostuu 3 x 20 minuutin kestävistä eristä, joiden väleissä on 10 minuutin kestävä erätauko. Peliaika kuitenkin joustaa hieman, ja sarjajärjestäjä voi halutessaan järjestää myös 2 x 15 minuutin pituisia otteluita. Kuitenkin erätaukojen tulee aina olla kymmenen minuuttia. Joukkueet vaihtavat puolia aina erätaukojen jälkeen. Salibandyn säännöt muistuttavat paljon jääkiekkoa. Esimerkiksi näissä molemmissa erät alkavat aina pelikentän keskipisteestä kiistapallolla.

Verrattuna jääkiekkoon salibandyssä ottelut pelataan pienemmällä kentällä, ja molemmissa peliaika on intensiivistä. Ajanotto tapahtuu kuitenkin samalla tavoin tuomarin vihellykseen pohjautuen, ja peli alkaa aina pallon lyömisestä peliin. Kuitenkin sarjajärjestäjä voi poikkeusluvalla muuttaa peliajan juoksevaksi siten, että ajanotto keskeytyy rangaistuslaukaukseen, maaliin, aikalisään tai johonkin muuhun keskeytykseen, esimerkiksi mailan rikkoutumiseen tai pelaajien loukkaantumiseen. Myös salibandyssä joukkueilla on mahdollisuus yhteen lisäaikaan, joka kestää 30 sekuntia. Peli etenee jatkoajalle, jos peli päättyy tasan.

Joukkueet ja pelivarusteet

Salibandyjoukkueeseen kuuluu korkeintaan 20 pelaajaa, joista kentällä on kuusi pelaajaa. Yksi näistä pelaajista on maalivahti. Myös pelaaminen ilman maalivahtia on sallittua. Joukkue voi vaihtaa ottelun aikana pelaajia milloin vain haluaa, mutta vaihtoa varten on käytettävä erillistä vaihtoaluetta. Lisäksi joukkueessa pitää olla kapteeni, joka erottuu muista pelaajista hihanauhalla. Joukkueesta vain kapteeni voi puhua erotuomarille. IFF on asettanut tarkat säännöt myös joukkueen toimihenkilöiden määrään liittyen. Heitä jokaisessa joukkueessa voi olla korkeintaan viisi.

Salibandyn samankaltaisuus jalkapalloon nähden näkyy pelaajien varustuksissa, joihin kuuluu paita, lyhyet housut, polvisukat ja kengät. Jokaisella joukkueella on oma väreistä erottuva peliasu. Kenttäpelaajista poiketen maalivahti käyttää paidan lisäksi pitkiä housuja sekä kasvoja suojaavaa kypärää. Lisäksi maalivahdilla on lupa halutessaan käyttää hanskoja. Pelaajat käyttävät mailoja, joiden lavat eivät saa olla teräväkärkisiä. Lavan käyryys on määritelty tarkasti, ja sen tulee olla yli 30 millimetriä. Salibandykentällä maalit sijoitetaan maalivahtialueiden takarajoille siten, että rajat toimivat myös maaliviivoina.

Kuinka voittajajoukkue palkitaan?

Champions cupin voittaja saa pitää mestaruutensa ja sitä juhlistavan voittajapokaalin yhden vuoden aina seuraavaan turnaukseen asti. Mestarijoukkueen nimi kaiverretaan pokaalin IFF:n ohjeiden mukaisesti. Lisäksi mestarijoukkueen pelaajien kauloihin ripustetaan IFF:n 30 kultamitalia. Mestaruuden voittanut joukkue saa lisäksi 4 200 euron arvoisen rahapalkinnon. Palkintosumma ei ole suuri, kun sitä vertaa esimerkiksi Jalkapallon MM-cupin palkintoihin. Kuitenkin mestaruuden arvoa ei voi määritellä vain rahalla. Kyseessä on arvostettu Euroopan turnaus, jonka edelle pääsee ainoastaan MM-tason turnaukset.

Seuraava turnaus Gävlessä 2019

Lähde kannustamaan Suomi salibandyn Euroopan mestariksi ja matkusta vuonna 2019 Ruotsin Gävleen. Pääset osalliseksi jännittävistä otteluista, joissa Suomen lisäksi mukana ovat Tšekki, Ruotsi ja Sveitsi. Ensimmäiset välieräottelut pidetään torstaina 3.1.2019, ja mitaliottelut pelataan heti seuraavana päivänä perjantaina. Gävle sijaitsee historiallisessa Norrlundissa 200 kilometrin päässä Tukholmasta pohjoiseen. Miesten sarjassa pääset todistamaan Suomen kovimman salibandyseuran, Classicin jännitysnäytelmää. Naisten sarjassa taas SB-Bro osallistuu ensikertalaisena tämän tason turnaukseen, joten hyvällä kannustuksella luvassa voi olla uudenlaisia suomalaisia huippuhetkiä myös naisten puolella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *