fbtpori.net / Blog / Floorball / Salibandyn MM-kilpailuissa ratkotaan lajin parhaat kahden vuoden välein

Salibandyn MM-kilpailuissa ratkotaan lajin parhaat kahden vuoden välein

Salibandyn miesten maailmanmestaruuskilpailuja on järjestetty kahden vuoden välein alkaen vuodesta 1996. Ensimmäiset kisat järjestettiin Ruotsissa, jolloin isäntämaa sai myös lajin ensimmäisen MM-kullan. Sen jälkeen Ruotsi on osoittautunut olevansa lajin kuningas voittamalla ylivoimaisesti eniten mestaruuksia, vaikka valta-asetelmaa on ajoittain pystynyt horjuttamaan vain Suomi.

Kilpailun järjestää kansainvälinen salibandyliitto IFF. Viime vuosina kilpailuihin on osallistunut 16 maata, jotka ovat selvittäneet tiensä lopputurnaukseen karsinnoissa. Karsintoihin osallistuvien maajoukkueiden määrä on jatkuvasti noussut, mikä osoittaa lajin olevan maailmanlaajuisessa kasvussa.

Vaikka toisaalta on ollut paljon puhetta salibandyn maailmanmestaruuskilpailujen tasoittumisesta ja kasvamisesta, ovat ne toistaiseksi olleet parin lajin ykkösmaan juhlaa. Ruotsi on voittanut mestaruuden kahdeksan kertaa ja Suomi kolme. Mikään muu maa ei ole kyennyt kertaakaan kiilaamaan kahden Pohjoismaan väliin. Finaali on ollut Suomen ja Ruotsin välinen joka kerta lukuun ottamatta vuosien 1998 ja 2004 kilpailuja, joissa finaaliin Ruotsin kanssa tiensä selvitti ensin Sveitsi ja sitten Tšekki Suomen voittaessa pronssia molemmilla kerroilla.

Salibandyn naisten maailmanmestaruuskilpailut

Naisten maailmanmestaruuskilpailut kilpaillaan myös kahden välein vuorovuosin miesten kilpailujen kanssa, joten oikeastaan salibandykansa saa nauttia lajin korkeimmasta arvokilpailusta vuosittain. Naisten kilpailuja on järjestetty lajissa vuodesta 1997 alkaen, eli kiiltävimmästä palkinnosta on taisteltu yhtä monesti kuin miesten turnauksessa, 11 kertaa.

Naiset ovat kamppailleet MM-kullasta useammassa paikassa kuin miehet, sillä kisat on pidetty jopa Singaporessa Kaakkois-Aasiassa vuonna 2005. Muita kisajärjestäjiä ovat olleet Ahvenanmaa, Ruotsi, Itävalta, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Suomi ja Slovakia.

Mitalitaulukko näyttää naisten osalta suhteellisen samanlaiselta kuin miesten: Ruotsi on voittanut kahdeksan kultaa myös naisten kilpailuissa ja Suomi kaksi. Vuonna 2005 edelle kiilasi Sveitsi, mikä tekee siitä toistaiseksi ainoan Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevan voittajan niin miesten kuin naistenkin MM-kilpailuista. Mitaleille Suomi ja Ruotsi ovat molemmat edenneet joka vuosi. Naisten kilpailuissa Suomen menestys on viime aikoina ollut tahmeampaa kuin miesten turnauksessa, sillä viimeisin maailmanmestaruus on vuodelta 2001. Vuosien 2007 – 2017 kisoissa Ruotsi on juhlinut lopuksi joka kerta.

Salibandyn maailmanmestaruuskilpailujen historia

Maailmanmestaruudesta on salibandyssa kilpailtu vuodesta 1996. Maailmanmestaruuskilpailuja edelsivät salibandyn Euroopan mestaruuskilpailut, jotka järjestettiin kaksi kertaa, vuonna 1994 Suomessa ja 1995 Sveitsissä. Vuonna 1994 mukana olivat vain miehet ja silloin mestaruuden voitti Ruotsi, Suomen ja Sveitsin jäädessä muille mitalisijoille. Vuoden 1995 kilpailuissa pelasivat mestaruudesta myös naiset omassa sarjassaan. Samalla kilpailut laajenivat niin, että mukaan tuli Japani, mikä osaltaan vaikuttikin siihen, että seuraavasta vuodesta alkaen pelattiin EM-kisojen sijaan MM-kilpailuja. Vuonna 1995 kullan voitti Suomi, aivan kuten jääkiekossa.

Lajin kansainväliset arvokilpailut ovat aina olleet Suomen ja Ruotsin juhlaa. Miesten kilpailuissa Ruotsi voitti mestaruuden ensimmäiset kuusi kertaa vuosina 1996 – 2006, sen jälkeen Suomi vei kullan kaksi kertaa vuosina 2008 – 2010. Ruotsi toisti saman tempun vuosina 2012 – 2014, kunnes valta vaihtui jälleen vuoden 2016 kilpailuissa Suomen siirtyessä hallitsevaksi mestariksi. Kaikki MM-tason kilpailut mukaan luettuna voittaja on tullut Pohjoismaiden ulkopuolelta vain kaksi kertaa: Sveitsi tyttöjen U-19-kilpailuissa vuonna 2008 ja naisten maailmanmestaruuskilpailuissa vuonna 2005.

Salibandyn MM Suomessa

Salibandyn maailmanmestaruuskilpailuja arvostetaan Suomessa lajin maailmanlaajuiseen kokoon nähden runsaasti, onhan kyseessä toinen lajin kiistattomista kärkimaista. Kisojen aikana Suomen menestyksestä uutisoidaan laajalti, ja erityisesti suomenmestaruudet saavat runsaasti palstatilaa ja päätyvät etusivun otsikoihin.

2010-luvulla salibandyn kiinnostus suomalaisten silmissä on noussut uudelle tasolle, sillä jääkiekosta tuttua arkkivihollista Ruotsia vastaan pelattuja finaaleja on seurannut Yleisradion televisiolähetyksistä merkittävä katsojamäärä: esimerkiksi vuoden 2010 finaalia peräti 600 000 suomalaista. Myös naisten MM-kilpailut kuuluvat Ylen ohjelmistoon.

Kilpailut on myös järjestetty Suomessa kaksi kertaa. Vuoden 2002 salibandyn maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Helsingissä ja ne päätyivät Suomen hopeasijaan. Vuonna 2010 kullasta kilpailtiin Helsingissä ja Vantaalla, ja silloin Suomi pääsi juhlimaan historiansa toista mestaruutta, tällä kertaa kotikentällä. Seuraavan kerran kilpailut järjestetään Suomessa vuonna 2020. Lisäksi Suomessa järjestettiin järjestyksessään toiset ja toistaiseksi viimeiset salibandyn EM-kilpailut vuonna 1995. Naisten kilpailut on pidetty Suomessa kerran vuonna 2015, niin ikään silloin Suomi oli hopealla.

U-19 — nuorten maailmanmestaruuskilpailut salibandyssa

Salibandyssa kilpaillaan maailmanmestaruudesta myös nuorten alle 19-vuotiaiden poikien ja tyttöjen kilpailuissa. Molemmat järjestetään kahden vuoden välein vuorovuosin: poikien kisat vuodesta 2001 ja tyttöjen kisat vuodesta 2004 alkaen. Niiden historia noudattelee aikuisten kisoja tarkasti; poikien kilpailuissa Ruotsi on vienyt mestaruuden viisi ja Suomi neljä kertaa muiden mitalimaiden ollessa tutut Sveitsi ja Tšekki. Tyttöjen kilpailuissa Ruotsi on voittanut kultaa kuusi kertaa, Suomi kerran vuonna 2012 ja Sveitsi kerran vuonna 2008. Nuorten kilpailut on pidetty Suomessa kaksi kertaa.

Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 2018

Salibandyn maailmanmestaruudesta taistellaan seuraavan kerran 1. – 9. joulukuuta 2018, jolloin maailmanmestaruuskilpailut pidetään Prahassa, Tšekissä. Kisoissa pelaa 16 maata, mikä on ollut joukkueiden määrä vuodesta 2010 alkaen. Karsintoihin osallistui sama ennätysmäärä kuin vuoden 2016 kilpailuissa, 33 maajoukkuetta. Kisoissa tehdään lajihistoriaa, sillä Iran osallistuu niissä ensi kertaa kansainvälisen salibandyliitto IFF:n alaiseen turnaukseen. Myös Kiina pelasi karsinnoissa ensimmäiset kansainväliset ottelunsa. Pohjoismaista on ollut salibandyn ehdoton kotipaikka, mutta ehkä pian saamme seuraa huipulle kilpailun kiristyessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *