fbtpori.net / Blog / Floorball / Salibandypelaajan varusteet

Salibandypelaajan varusteet

Sanaa “välineurheilu” viljellään monesti ilkeämielisesti, kun lajin harrastaminen vaatii paljon ja/tai kalliita varusteita. Klassisimpia esimerkkejä välineurheilusta ovat muun muassa jääkiekko, ratsastus ja moottoriurheilu. Usein välineurheiluksi leimatut lajit jäävätkin vain hyvätuloisten harrastukseksi, mutta Suomen huippu-urheilun saralta löytyy onneksi myös lukuisia lajeja, joissa varusteiden määrällä tai hinnalla ei kentällä menestymisen kannalta ole suurta merkitystä. Hyviä esimerkkejä edullisimmista lajeista ovat sulkapallo ja salibandy. Salibandyssä varusteiden määrä on pieni ja kokonaiskustannukset pysyvät hyvin kurissa.

Kansainvälisen Salibandyliiton sääntöjen mukaan aikuisten sarjojen pelaajilla tulee olla mailan lisäksi kengät, lyhyet housut, polvisukat ja paita, jonka hihojen pituutta ei sääntökirjassa tarkemmin säädellä. Lisäksi joukkueen kapteenilla tulee olla selkeästi muista kenttäpelaajista erottuva hihanauha, jotta tuomarit ja toimitsijat pystyvät tunnistamaan joukkueiden kapteenit. Suojalaseja saa käyttää, mikäli ne ovat IFF:n (Kansainvälinen Salibandyliitto) hyväksymät. Maalivahdin on käytettävä pitkiä housuja ja paitaa sekä kasvot suojaavaa kypärää. Hanskat ovat sallitut, mutta eivät pakolliset.

Maila

Maila on salibandyn pelaajalle kaiken A ja O, ja koska se on kenttäpelaajan tärkein työkalu. Eniten variaatioita erilaisille pelityyleille ja -rooleille löytyy pelivarusteista mailoista juuri eniten. Toisin kuin esimerkiksi lyhyistä mailoista tunnetussa kaukalopallossa, salibandymailan pituus voi vaihdella pelaajittain. Mailan pituuteen vaikuttaa pelaajan pituus ja pelityyli. Mailan tulee olla IFF:n hyväksymä, ja suurin sallittu pituus mailalle on 114 cm. Painoa mailalla saa olla grippeineen ja lapoineen maksimissaan 380 grammaa.

Salibandymailan yleisin valmistusmateriaali on lasikuitu, sillä se on kevyttä, kestävää ja jousto-ominaisuuksiltaan lajiin sopiva. Kämmenosaa eli grippiä saa parannella ja teipata mielensä mukaan, kunhan mailan valmistaja- ja hyväksyntämerkinnät eivät peity. Mailoihin on myös merkitty erillinen aloitusmerkki, jonka alapuolella pelaajan käsi ei aloitustilanteessa saa olla. Tämän merkin alapuolelle on kiellettyä tehdä teippauksia. Lapaa ei saa muokata tai käsitellä mitenkään muutoin paitsi käyrentämällä. Lavan käyryys saa korkeintaan olla 30 millimetriä.

Kengät ja sukat

Salibandy on vauhdikas laji, jossa kontakteilta on mahdotonta välttyä. Tämä vuoksi kaikkien pelaajien on käytettävä sisälajeihin suunniteltuja kenkiä, jotka eivät jätä pelikentälle jälkiä. Normaalien lenkkareiden pohjamateriaali on usein niin tummaa ja pehmeää, että ne jättävät etenkin puulattioihin tummia naarmuja. Muita säädöksiä kengille ei salibandyn materiaalisäännöissä anneta, mutta pelaajat usein suosivat lyhytvartisia kenkiä toisin kuin koripallossa, jossa kenkien varret ylittävät useimmiten nilkat. Istuvuus ja iskunvaimennus ovat tärkeitä ominaisuuksia, sillä suunnanmuutokset lajissa ovat nopeita.

Sukkien värin tulee olla yhtenäinen muuhun peliasuun nähden, ja ne tulee vetää polviin asti. Ulkopuolisen korviin tarkat säädökset sukkien pituudesta ja väristä tuntuvat ehkä turhalta hiusten halkomiselta, mutta niiden taustalta löytyy käytännön syyt: toisistaan erottuvat sukat auttavat tuomareita pelaajien tunnistamisessa nopeissa pelitilanteissa. Etenkin, jos pallo esimerkiksi menee kulmaväännössä yli laidan pelaajan jalan kautta. Jos joukkueiden peliasujen väritys on tuomarin mielestä liian samankaltainen, voi hän määrätä vierasjoukkueen vaihtamaan peliasua.

Paita ja housut

Koska paidan hihojen pituuteen materiaalisäädökset eivät ota kantaa, kaukaloissa nähdään sekä pitkä- että lyhythihaisia pelipaitoja. Paidat ovat yleensä hyvin istuvia, mutta eivät kuitenkaan aivan ihonmyötäisiä. Pelipaitojen alla saa käyttää omia alakerrastoja kuten kompressiovaatteita, mutta kaikenlaiset kovat vaatekappaleet ja korut ovat kiellettyjä. Pelipaidoissa tulee olla liiton sääntöjen mukaan selkeästi kirjaillut pelinumerot vähintään 20 cm korkealla painatuksella. Sukunimipainatukset eivät ole kansainvälisten säädösten mukaan pakolliset, mutta moni kansallinen liiga edellyttää omissa säännöissään nimien painatusta paitoihin.

Housujen täytyy olla lyhyet. Käytännössä tämä tarkoittaa miehillä shortseja, mutta naiset saavat shortsien sijaan käyttää lyhyitä hameita. Jopa niin sanotut “pelimekot” eli pelipaidan ja housujen yhdistelmät ovat naisilla sallittuja. Kuten paitojenkin, myös housujen tulee olla yhtenäisen väriset koko joukkueella. Housujen tarkkaan väritykseen sääntökirja ei ota kantaa, toisin kuin paitojen: harmaat pelipaidat ovat täysin kiellettyjä, sillä harmaa väri on varattu tuomariston käyttöön. Usein joukkueet painavat pelaajien numerot myös pelihousuihin, mutta se on täysin vapaaehtoista.

Pallo

Itse pelivälineen tulee virallisissa otteluissa olla yksivärinen. Pinta ei saa olla fluoresoiva eli hohtava. Pallon tulee IFF:n mukaan painaa 23 grammaa, joskin yhden gramman poikkeavuus suuntaan tai toiseen sallitaan. Halkaisijan tulee olla 71–73 millimetriä. Halkaisijan ja painon lisäksi myös pallon reikien määrä ja koko on tarkkaan määritelty: virallisessa salibandyn ottelupallossa on tasan 26 reikää ja jokaisen reiän halkaisija on 10 millimetriä (± 1 mm). Pallon pinnassa ei saa olla ulkonevia kuvioita, mutta sisenevät, aerodynamiikkaa parantavat kolot sallitaan.

Muut varusteet

Salibandyssä voidaan käyttää myös muitakin varusteita, kunhan ne eivät ole vaaraksi pelaajille ja ne täyttävät IFF:n vaatimukset. Viime kädessä tuomaristo voi hyväksyä tai hylätä pelaajan käyttämän varusteen. Päähinettä ei saa käyttää, mutta otsanauhat ovat sallittuja. Junioreilla pakolliset suojalasit eivät ole aikuisilla välttämättömiä, mutta niitä voi halutessaan käyttää. Yleisimmät lisävarusteet ovat juurikin otsanauhat sekä ranteissa käytettävät hikinauhat. Otsa- ja hikinauhat estävät hien valumisen silmiin ja kämmeniin ja näin näkyvyys ja pito mailasta pysyy hyvänä koko ottelun ajan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *