fbtpori.net / Blog / Floorball / Suomen miesten salibandymaajoukkue

Suomen miesten salibandymaajoukkue

Salibandy on monelle tuttu harrastus, jonka pariin on helppo päästä lajin monipuolisten harrastusmahdollisuuksien ansiosta. Harrastetasolla lajin etuina ovat paitsi helppo saavutettavuus myös kohtuullisen edulliset välineet. Hauska ja monella tasolla pelaajaansa kehittävä salibandy on siis Suomessa erittäin suosittu laji, jossa rekisteröityjä harrastajia oli vuonna 2017 jopa 59791 henkilöä. Kaikkiaan harrastajia on yli 350000, eli intoa ja taitoa salibandyn parista löytyy paljon. Kilpaurheiluun siirryttäessä tämä merkitsee myös kovaa kilpailua joukkuepaikoista.

Suomessa salibandyn kattojärjestönä toimii Suomen Salibandyliitto ry (SSBL), joka on perustettu vuonna 1985. Tehtävänä on toimia salibandyn ja sählyn harrastajien edunvalvojana ja edistää monipuolista toimintaa lajin parissa.

Suomen Salibandyliiton jäseniä ovat liiton hallituksen hyväksymät salibandyä ja sählyä harrastavat rekisteröidyt yhdistykset sekä näiden muodostamat piiri- ja aluejärjestöt. Yhteensä liittoon kuuluu yli 800 seuraa. Kansainvälisillä kentillä maatamme edustavat maajoukkueet, joita on alle 19- ja alle 16-vuotiaille pojille ja tytöille, alle 23-vuotiaille miehille, opiskelijoille sekä naisille ja miehille.

Harrastajasta maajoukkuepelaajaksi

Suomen miesten maajoukkue on pärjännyt aina hyvin. Osa menestyksestä johtuu kiistämättä salibandyn suosiosta harrastuksena, joten potentiaalisia mestaripelaajia on paljon. Tie harrastajasta maajoukkuepelaajaksi ei kuitenkaan ole helppo, sillä kun maajoukkueeseen halutaan parhaimmista parhaimmat, on matkalla maajoukkueeseen monta vaihetta. Salibandyliitolla on oma Maajoukkuetie, jonne valitaan jokaisesta ikäluokasta parhaimmat pelaajat. Varhaisimmat pelaajaseurannat aloitetaan pelaajien ollessa 11 – 12 -vuotiaita, josta vähitellen pelaajien kasvaessa parhaimmat nousevat aina aiempaa ylemmille tasoille ja parhaimmillaan A-maajoukkueeseen saakka.

Salibandyn suurimmat lahjakkuudet saavat paikan Maajoukkuetien juniorijoukkueissa, joita esimerkiksi poikien C-ikäluokassa on yhteensä 16 kappaletta. Heistä valikoituu maajoukkue, joka koostuu alle 16-vuotiaista pelaajista. B-ikäluokassa Maajoukkuetien piiriin kuuluu pojista 12 joukkuetta, joista jälleen valitaan alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen ikäluokkansa parhaimmat. Jälleen alle 23-vuotiaiden maajoukkue kutsuu parhaimpia, joka on opiskelijamaajoukkueen ohella viimeinen pysäkki ennen siirtymistä A-maajoukkueeseen. Suomen miesten A-maajoukkue on Suomessa korkein mahdollinen taso, jolla pelaajat voivat maatamme edustaa kansainvälisissä kilpailuissa.

Suomen miesten maajoukkuemenestys

Suomen miesten salibandymaajoukkue on pärjännyt peleissään aina hyvin. Maajoukkue perustettiin vuonna 1985, ja ensimmäisen virallisen ottelunsa joukkue pelasi Ruotsissa 28.9.1985. Ensimmäinen ottelu päättyi tappioon, mutta nousu maailman parhaimpien maiden joukkoon oli kuitenkin alkanut.

Ensimmäiset salibandyn arvokisat (EM) järjestettiin vuonna 1994 Helsingissä, jolloin osallistujamaita Suomen lisäksi olivat Ruotsi ja Sveitsi. Ensimmäisen ja viimeisen kerran Euroopan mestariksi Suomi taisteli vuotta myöhemmin, vuonna 1995, jolloin hopeaa sai Ruotsi ja pronssia Sveitsi. Sen jälkeen EM-kisoja ei ole järjestetty.

Salibandyn MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1996, ja miesten kisat pidetään vuorovuosin naisten kisojen kanssa. Miesten MM-kisat pelataan aina parillisina vuosina. Suomen maajoukkue on yltänyt tähän mennessä kultaan kolmesti: vuosina 2008, 2010 ja 2016. Vuonna 2008 päättyi Ruotsin valtakausi MM-kullan monivuotisessa taipaleessa, ja Suomi vei mestaruuden Tero Tiitun lyömän 7-6 -jatkoaikamaalin jälkeen. Seuraavat MM-kisat vuonna 2010 olivat myös suomalaisten juhlaa. Ruotsia vastaan pelattu finaaliottelu päättyi Suomen hyväksi 6-2. Kolmas MM-kulta tuli 2016 Ruotsin kaaduttua finaalissa rangaistuslaukauskisassa.

Suomen miesten salibandyjoukkueen ennätyksiä

Suomen miesten salibandymaajoukkue on taipaleensa aikana saanut nimiinsä monenlaisia ennätyksiä, joista yksi hurjimmista tuli vuonna 2014 käydyssä ottelussa Ukrainaa vastaan. Tuolloin Lochowssa pelattu ottelu oli nimittäin yhtä maalien juhlaa, sillä Suomi voitti pelin peräti 38 maalilla. Ukraina jäi ottelussa maaleitta, joten sen selkeämpää voittoa ei Suomen joukkue olisi voinut saavuttaa. Suurin tappio Suomelle puolestaan tuli rakkainta taistelupariamme Ruotsia vastaan Sollentunassa vuonna 1985 järjestetyssä ottelussa, jonka Ruotsi vei nimiinsä maalein 13-1.

Henkilökohtaisia saavutuksia maajoukkueurillaan ovat tehneet esimerkiksi Mika Kohonen, jolla on takanaan peräti 185 maaottelua. Sama mies on napsinut myös eniten syöttöpisteitä sekä tehopisteitä. Syöttöpisteitä Kohosella on 167 ja tehopisteitä 253. Suurimmasta määrästä maaleja kunniaa saa puolestaan Tero Tiitu, sillä hänellä on nimissään 124 maalia. Sen lisäksi Tiitulla on syöttäjän roolissa osa 72 maaliin. Suomen maajoukkueessa jäähyminuuttien perusteella ennätystä pitää nimissään Vesa Punkari, joka on jäähyllä viettänyt yhteensä 53 minuuttia.

Maajoukkuepelaajat ja muu organisaatio

Suomen miesten maajoukkue tuskin selviäisi ilman osaavaa ryhmää joukkueen taustalla. Siihen kuuluvat päävalmentajan, valmentajan ja maalivahtivalmentajan lisäksi myös joukkueenjohtaja, fysioterapeutti sekä hieroja/huoltaja. Vuonna 2018 Suomen salibandymaajoukkueessa maalivahteina toimivat Eero Kosonen ja Pyry Luukkonen. Puolustajina ovat Ilari Talvitie, Juha Kivilehto, Janne Lamminen, Tatu Väänänen, Jonne Junkkarinen, Lauri Stenfors ja Mikko Leikkanen. Hyökkääjinä toimivat Eemeli Salin, Eetu Sikkinen, Lauri Kapanen, Joonas Pylsy, Nico Salo, Jani Kukkola, Valtteri Kainulainen, Ville Lastikka, Krister Savonen, Sami Johansson sekä Jami Manninen.

Lopuksi

Salibandy on kiistämättä yksi Suomen suosituimmista harrastuksista, joten halukkaita ja varsin osaavia pelaajia riittää aina maajoukkuetasolle asti. Tie sinne on kuitenkin pitkä ja kivinen, mutta vaiheittain maamme parhaimmat pelaajat selvittävät tiensä A-maajoukkueeseen useiden eri ikäluokkatasojen kautta. Suomi on pärjännyt kansainvälisellä tasolla hyvin, josta todisteena on yksi EM-kulta ja kolme MM-kultaa vuosilta 2008, 2010 ja 2016. Tällä hetkellä maajoukkueessamme pelaa 20 taitavaa pelaajaa, joilta on lupa odottaa menestystä myös jatkossakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *