fbtpori.net / Blog / Floorball / Suomen naisten salibandymaajoukkue

Suomen naisten salibandymaajoukkue

Suomen naisten salibandymaajoukkue on päässyt MM-kisoissa kirkkaimman mitalin makuun kahdesti vuosina 1999 ja 2001. Menestystä on tullut muutenkin, sillä joukkueen tilillä on kultamitalien lisäksi kuusi hopeaa, kaksi pronssia ja myös EM-kisoista joukkue on saavuttanut pronssia. On siis selvää, että salibandyn taso Suomessa on korkealla, mutta mistä maamme ansiokas menestys kansainvälisillä kilpakentillä oikein johtuu? Salibandyn ja sählyn harrastajia on yhteensä yli 350 000, joten salibandyn voi sanoa olevan yksi maamme suosituimmista harrastuksista.

Salibandy on helppo laji aloittaa, sillä pelipaikkoja ja joukkueita on tarjolla ympäri maata runsaasti, eivätkä esimerkiksi edulliset välineet varmastikaan laimenna intoa harrastamiseen. Potentiaalisia maajoukkuetason pelaajia on siis tarjolla paljon, ja ylemmille tasoille päästäkseen pelaajan on selvittävä monesta karsinnasta.

Kansainvälisillä kilpakentillä kisaa tällä hetkellä alle 16-vuotiaiden tyttöjen joukkue, alle 19-vuotiaiden joukkue, alle 23-vuotiaiden joukkue, opiskelijamaajoukkue sekä ylimpänä A-maajoukkue. Suomen salibandyn ylimmällä toimijalla, Suomen Salibandyliitolla, on oma Maajoukkuetiensä, jonka puitteissa pelaajista parhaimmat päätyvät maajoukkueisiin.

Tie A-maajoukkueeseen

Suomen salibandyliiton Maajoukkuetielle valitaan jokaisesta ikäluokasta parhaimmat pelaajat muutamia kertoja vuodessa järjestettävissä seurantatapahtumissa. Toimintaan valitaan sekä kokonaisia seurajoukkueita että yksittäisiä pelaajia, joista muodostetaan omia United-joukkueita. Ensimmäiset urheilijat valitaan 11 – 12 vuoden iässä, ja Maajoukkuetie voi parhaimmillaan kestää 5 – 6 kautta eli koko juniori-iän. D- ja C-ikäluokissa tytöillä on kummassakin 8 joukkuetta, joissa molemmissa pelaa 160 pelaajaa. C-ikäluokan parhaimmisto valikoituu alle 16-vuotiaiden maajoukkueeseen, joka on ensimmäinen kansainvälisillä kentillä pelaava maajoukkue.

B-ikäluokan junioreissa on myös 8 joukkuetta ja 160 pelaajaa, joista jälleen valikoituu maajoukkue alle 19-vuotiaiden joukkueeseen. Tämän jälkeen parhaat pelaajat päätyvät alle 23-vuotiaiden maajoukkueeseen ja myös opiskelijamaajoukkueeseen. Ylimpänä tasona on naisten A-maajoukkue, joka koostuu ainoastaan raudanlujista pelaajista.

Salibandyliiton Maajoukkuetiellä tyttöjen ja naisten reitti maajoukkueeseen on suoraviivainen, sillä nuorista kasvatetaan alusta alkaen maajoukkuetason pelaajia. Mutta tie maajoukkueeseen voi olla myös toisenlainen, mikäli pelaajan taidot huomataan esimerkiksi Suomen Salibandyliiton naisten SM-sarjassa.

Suomen naisten salibandymaajoukkueen historia

Naisten maajoukkue perustettiin vuonna 1992, ja ensimmäisiin arvokisoihin joukkue pääsi vuoden 1995 EM-kisoissa. Kyseisistä kisoista Suomelle jäi käteen pronssimitali voiton mennessä Ruotsille. EM-kisojen järjestäminen lopetettiin, mutta keväällä 1997 pidettiin ensimmäiset naisten MM-kisat. Ahvenanmaalla käyty turnaus päättyi Suomen ja Ruotsin väliseen finaaliin, jonka Ruotsi voitti. Seuraavat kisat vuonna 1999 Ruotsissa kääntyivät Suomelle voitokkaaksi, sillä Sveitsi kaatui ja Suomen naiset pääsivät nauttimaan ensimmäisestä MM-kullastaan. Seuraavat kisat vuonna 2001 olivat jälleen Suomen juhlaa, ja kotiin palattiin kultamitalit kauloissa.

Vuodesta 2003 lähtien Suomi on pysynyt tiukasti palkintosijoilla. 2003 Suomi sai MM-pronssia, ja vuonna 2005 Singaporessa pidetyissä kisoissa Suomen naiset saavuttivat hopeaa. Seuraavat kisat vuonna 2007 olivat jälleen hopeajuhlan aikaa, joka himmeni vuoden 2009 MM-kisoissa pronssiksi. Vuonna 2011 Suomi oli jälleen mukana loppuottelussa, mutta hävisi lopulta Ruotsille. Seuraavat kisat vuonna 2013 olivat jälleen hopeasijan arvoiset, ja sama linja jatkui vuoden 2015 kisoissa Tampereella. Hopeasija oli edelleen maajoukkueen tuloksena vuoden 2017 kisoissa.

Naisten maajoukkue

Suomen naisten salibandymaajoukkue koostuu luonnollisesti osaavasta joukosta huippupelaajia. Mutta kuten aina, toimivan joukkueen takana on myös todella pätevä joukko ihmisiä auttamassa joukkuetta tiellä menestykseen. Naisten maajoukkueessa päävalmentaja toimii Lasse Kurronen ja valmentajina Aki Vilander ja Markus Huhtimo. Maalivahtivalmentajana joukkueessa on Juho Meuronen. Joukkueenjohtajina puolestaan ovat Kaarina Salomaa ja Tiia Ukkonen. Lisäksi joukkueen apuna on muita heidän kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan huolehtivia ihmisiä. Suomen naisten maajoukkueessa pelaa 20 osaavaa ja kovan luokan urheilijaa.

Naisten maajoukkueessa pelaavat maalivahdit Krista Nieminen ja Tiltu Siltanen. Kenttäpelaajia ovat Ella Alanko, Silja Eskelinen, Kristiina Järvinen, Mia Karjalainen, Oona Kauppi, Veera Kauppi, Kristiina Kauppila, My Kippilä, Elina Kujala, Karoliina Kujala, Inka Lampinen, Laura Manninen, Milla Nordlund, Nina Rantala, Laura Rantanen, Jenna Saario, Mia Vallenius sekä Daniela Westerlund. Kokenein pelaajista on Elina Kujala, jolla on takana 129 maajoukkueottelua. Sama nainen on vastannut myös suurimmasta maalimäärästä, joita hän on tehnyt 57.

Naisten maajoukkuepelaajien ennätyksiä

Suomen naisten maajoukkue on saavuttanut monia ennätyksiä niin joukkueena kuin myös henkilökohtaisella tasolla. Joukkueena Suomen maajoukkue on saavuttanut suurimman voiton Iso-Britanniaa vastaan vuonna 2017, jolloin Suomi laukoi 32 maalia vastustajansa verkkoon. Suurin tappio on puolestaan ollut vuonna 2009 Ruotsia vastaan, jolloin pelin lopputulos oli 1-10. Vuonna 1999 Ruotsia vastaan pelattu ottelu oli puolestaan varsin vähämaalinen, sillä ottelun lopputulos oli 0-0. Henkilökohtaista maaliennätystä pitää Eliisa Alanko, joka on tehnyt 84 maalia ja tehopisteitäkin hänellä on 113.

Lopuksi

Suomen naisten salibandymaajoukkue on perustettu vuonna 1992. Joukkue on mitalikantaan kerran kiinni päästyään pysynyt palkintosijoilla kaikissa MM-kisoissa. Maajoukkueen voi siis sanoa pitävän sisällään vain erittäin taitavia pelaajia, jotka onnistuvat vuosi toisensa jälkeen nappaamaan mitaleita. Tällä hetkellä Suomen maajoukkue koostuu kahdestakymmenestä kovasta pelaajasta, joiden taustalla toimii myös varsin ammattitaitoinen valmentajien ja muun henkilökunnan joukkio pitämässä huolta joukkueesta. Suomen naisten salibandymaajoukkueelta voi taustansa perusteella odottaa jatkossakin silkkaa menestystä, joka MM-kisoissa mitataan seuraavan kerran vuonna 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *