fbtpori.net / Blog / Floorball / Tero Tiitu

Tero Tiitu

Tero Tiitu on yksi Suomen tunnetuimmista, ellei jopa Suomen kaikista tunnetuin salibandyn pelaaja. Tiitu on valittu vuonna 2008 ruotsalaisen Innebandymagazinetin äänestyksessä maailman toiseksi parhaaksi salibandyn pelaajaksi ja vuonna 2006 kolmanneksi parhaaksi. Tiitu pitää myös hallussaan Salibandyliigan kaikkien aikojen maaliennätystä, yhteensä 63:lla yhden kauden aikana tehdyllä maalilla. Tiitun saavutuksiin kuuluu myös kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Tunnetuksi Tero Tiitu tuli ratkaistuaan MM-kisavoiton Suomelle yliajalla tekemällään voittomaalilla Ruotsia vastaan Prahan kisoissa vuonna 2008.

Nyt 36-vuotias Tero Tiitu on monen nuoren ja myös vähän vanhemmankin salibandyn pelaajan esikuva. Hän on tunnettu paitsi huikeasta menestyksestään urheilun saralla myös kohteliaasta, fiksusta ja positiivisesta luonteestaan. Tiitu on pystynyt suoriutumaan korkeakouluopinnoistaan kilpaurheilun ohella, ja kannustaa nuoria ehdottomasti yhdistämään opinnot ja urheilun. Hän on kertonut älyllisen haasteen ja urheilun toimineen itselleen hyvänä yhdistelmänä, jonka avulla arki on tuntunut merkitykselliseltä. Tiitu valittiin vuoden pelaajaksi Salibandyliigan kauden 2007-2008 päätteeksi.

Yksityiselämä

Tero Tiitu syntyi 23. huhtikuuta 1982. Tiitun äiti toimi musiikinopettajien kouluttajana, ja isä työskenteli kanttorina ja urkutaiteilijana. Tiitun vanhemmat ovat eronneet, ja Tiitu asuikin lapsuutensa äitinsä ja pikkuveljensä kanssa. Tero Tiitu kävi Joensuun Normaalikoulua, missä hän osallistui aktiivisesti vapaaehtoiseen liikuntakerhoon. Liikuntakerhoa veti legendaarinen Paavo Sivonen. Vaikka kerhon ideana oli kokeilla useita eri lajeja, antoi Sivonen lasten pelata sählyä, kun he niin halusivat. Tiitu on kertonut kerhon sytyttäneen hänessä innostuksen sählyyn.

Tiitu on suorittanut kauppatieteiden maisterin opinnot Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Lisäksi hän on valmistumassa tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Syksyllä 2017 hän otti vapaata pelikentiltä viimeistelläkseen diplomityönsä otsikolla “Suomalainen tiimityö joukkuehuippu-urheilussa ja mitä voimakkaan keskinäisen riippuvuuden tiimit voisivat siitä työelämässä oppia.” Tiitu on kertonut, että opintojen suorittaminen on mahdollistanut pidempään huipputasolla pelaamisen. Työn yhdistäminen pelaamiseen olisi ollut hankalampaa. Nuorena Tero soitti lyömäsoittimia Joensuun konservatoriossa kuuden vuoden ajan, ja soitti jonkin verran myös kitaraa ja bassoa.

Salibandyliiga

Tero Tiitu nousi junioritasolta Josban liigajoukkueeseen 17-vuotiaana. Ensimmäisen liigaottelunsa hän pelasi Josban paidassa elokuussa 1999. Hän oli Josban riveissä kolme kautta, joiden aikana joukkue voitti SM-pronssia sekä SM-hopeaa. Ensimmäisen Suomen mestaruutensa Tero Tiitu voitti Espoon Oilersin riveissä, kaudella 2002–2003. Espoon Oilersin mestaruuskauden jälkeen Tiitu palasi vielä yhdeksi kaudeksi pelaamaan Josbaan, joka kyseisellä kaudella sai SM-hopeaa. Seuraavaksi kaudeksi Tiitu siirtyi takaisin Espoon Oilersiin, jossa hän pelasikin kauteen 2006–2007 saakka.

Kaudelle 2007–2008 Tero Tiitu siirtyi SalibandySeura Viikinkien riveihin, minne hän palasi vielä myöhemmin, vuonna 2015, kolmen Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen. Vuonna 2016 SSV fuusioitui Tapanilan Erän salibandyjaoston kanssa, ja uudeksi nimeksi tuli EräViikingit. Tiitu pelaa EräViikingeissä numerolla 50.

Salibandyn Suomen mestaruuksia Tiitulle on kertynyt kuusi kappaletta. Seurajoukkueiden EM-turnauksessa EuroFloorball Cupissa Tero Tiitu on ollut mukana pelaamassa neljä kertaa, joista kolmella kerralla hän voitti pronssia; vuosina 2003, 2007 ja 2008.

Ura maajoukkueessa

Tero Tiitu on pelannut yhteensä yli 120 maaottelua. Hänen ensimmäiset MM-kisansa olivat lajin ensimmäiset MM-kotikisat Helsingissä vuonna 2002. Tuolloin Tiitun pääsy maajoukkueeseen oli vielä täpärällä. Lopulta hän teki turnauksessa yhden maalin, ja finaalissa Suomi hävisi Ruotsille, eli päätyi hopeasijalle. Hopeaa Tiitu on voittanut tämän jälkeen vielä kahdesti. Ensin Ruotsin kisoissa vuonna 2006, ja myöhemmin vuoden 2016 Zürichin kisoissa. Yksi MM-pronssikin Terolta löytyy, se tuli Sveitsin MM-kisoista vuonna 2004.

Yksi maali teki Tero Tiitusta Suomen tunnetuimman salibandyn pelaajan. Vuoden 2008 MM-kisat pelattiin Prahassa. Suomi pääsi turnauksessa finaaliin, ja finaaliottelu puolestaan venyi yliajalle saakka. Sitten tapahtui Toivoniemen torjunta, Kivilehdon hyökkäyksen käynnistys, Kohosen taitava harhautus, ja Tero Tiitun viimeistely Hyvärisen syötöstä. Suomi voitti historian ensimmäisen maailmanmestaruutensa, ja Tero Tiitun voitokas maali valittiin kuukautta myöhemmin Ylen Urheilugaalassa vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi. Kultaisia hetkiä koettiin vielä kahdesti tämän jälkeen, kun Tiitu oli mukana voittamassa MM-kultaa vuosina 2010 ja 2016.

Ura Ruotsissa

Pelattuaan kauden 2011-2012 SalibandySeura Viikingeissä, siirtyi Tero Tiitu pelaamaan Ruotsiin. Hän pelasi Warbergs Innebandy Club 85:ssa kaudet 2012-2013 ja 2013-2014. Tämän jälkeen Tero Tiitu siirtyi pelaamaan falunilaiseen Innebandyföreningen Faluniin, missä hän pelasi yhden kauden 2014-2015, jonka keväänä Tiitu pääsi myös juhlimaan voitettua Ruotsin mestaruutta. Tero Tiitu on kuvaillut Ruotsin liigaa todella kovatasoiseksi ja jonkin verran Suomen liigaa laajemmaksi, ja kertonut kehittyneensä Ruotsissa vietetyn kauden aikana urheilijana ja salibandyn pelaajana.

Mitä Tiitulle kuuluu nykyään?

Vuoteen 2018 mennessä Tero Tiitu on siis haalinut kolme MM-kultaa, kolme MM-hopeaa, yhden MM-pronssin, kuusi Suomen mestaruutta ja yhden Ruotsin mestaruudenkin. Lisäksi Terolla on plakkarissa kolme pronssimitalia seurajoukkueiden Euroopan mestaruusturnaus EuroFloorball Cupista. Yle Puheen haastattelussa vuoden 2018 maaliskuussa Tiitu mainitsee pelaavansa salibandyn seniorijoukkue M35:ssa, mutta keskittyvänsä tällä hetkellä eniten tutkimukseensa Aalto-yliopistossa. Tiitu ei kuitenkaan täysin sulje pois mahdollista paluuta Salibandyliigaan. Lisäksi Tiitu kertoo, että on vielä mahdollista, että hän osallistuu vuoden 2020 MM-kotikisoihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *